Hindiler İçin Bakım ve Besleme Önerileri

Hindiler İçin Bakım ve Besleme Önerileri

Hindiler fazla yumurtlayan hayvanlar olmadıklarından dolayı hindi yumurtaları sadece yavru elde etmek için kullanılır. Hindi bakımı işi ile uğraşanlar açısından hindi yumurtaları oldukça önemlidir. Bu nedenle gizli yerlere yumurtlayan hindi yumurtasını bulmak onu korumak kadar önemli bir detaydır. Hindi bakımı özellikle yumurtlama ve kuluçkaya yatma dönemlerinde daha özenli yapılması gereken bir konudur. Bu dönemde hindi bakımı konusunda yapılacak hatalar sağlıksız hindi civcivlerinin elde edilmesine ve hindi satışlarının düşme eğilimine girmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle hindi bakımı için kümes temiz tutulmalıdır. Belirli periyotlarda kümes dezenfekte edilmeli ve olası hastalıklara karşı hindiler ve hindi civcivleri korunmalıdır. Hindilerin altına kümes konforunu sağlayacak altlıklar serilmelidir. Kümeste gerçekleştirilecek bütün yenileme ve dezenfeksiyon faaliyetleri civcivler yumurtadan çıkmadan öncesinde tamamlanmalıdır.

Hindilerin yumurtaları sadece yavru elde etmek için kullanılır. Çünkü hindi ırklarının neredeyse tümü fazla yumurtlamaz. Yumurtayı gizli yerlerde yapar ve folluğa da girmezler. Hindilerde yumurtlama ilkbaharda başlar. Genellikle 20-25 adet yumurta yaparak, kuluçkaya yatarlar. Bu süreçte yumurtladığı yeri göstermek istemezler. Hindiler kuluçkaya yatınca bakım çalışmaları özenle yapılmalıdır. Böylelikle sağlıklı hindi yavruları alınabilir. Hindi bakımı sırasında kümeslerin bakımı oldukça önemlidir. Belirli zamanlarda kümesler yüksek basınçlı suyla yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Eğer kümeste çatlaklar ve yarıklar bulunuyorsa, bunların tamiri yapılmalıdır. Kümese yerleştirilen bütün ekipmanların temizliği de yapılmalıdır. Kümesin altına altlık serilerek, ekipmanlar böyle yerleştirilmeli ve kümeste formaldehitle fümigasyon yapılması ihmal edilmemelidir. Bu çalışmaların tamamı civcivler çıkmadan yaklaşık 5 gün öncesinde tamamlanmalıdır.

Hindilerin ilk 0-6 haftalık dönemi ilk periyottur. Bu süreçte civcivlerin yumurtadan çıkmasından sonraki ilk 6-8 gün içinde gagalarının kesilmesi ve aşılarının yapılması gerekir. Burada yapılan işlemlerin ardından civcivler büyüyeceği kümese nakledilmelidir. Bu özel araçlarla yapılmalıdır. Nakilde ortamın ısısı yaklaşık 21-24 derece arasında olmalı ve ortamdaki havalandırmaya dikkat edilmelidir. Civcivlerin büyüyeceği kümeste yem, su hazır edilmeli, ısısı ayarlanmalıdır. Civcivler birlikte yaklaşık 240-320 adet olarak yerleştirilmelidir. Kümeste altlık olarak işlenmemiş kaliteli ağaç talaşı kullanılmalı, bu temiz ve kuru olmalıdır. Altlığın kalınlığı yazları 8 cm, kışları da 12 cm kadar olmalıdır. Altlık ıslanmamalı, ıslanırsa her gün değiştirilmelidir.

Kümeste 100 civcive bir suluk, bir palaza 1 cm suluk kenarı olması gerekir. Kümesteki su hattı her zaman dezenfekte edilmelidir. İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji  ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir. Suluklara her gün 2 defa taze su konulmalıdır. Yemliklerinde de taze yem bulundurmaya özen gösterilmelidir. Yemliklerin kenarları palazların kursaklarına kadar olmalıdır. 4 hafta süreyle civcivlere yem verilmeli, daha sonra palet yeme geçiş yapılmalıdır.

Kesim zamanı dişi hindilerde 16-18 haftalarda, erkek hindilerde ise 22-24 haftalar arasındadır. Hindiler açık alanda bakılırsa, genellikle bahçelerdeki zararlılarla yani böceklerle beslenir, taze otları yemeyi severler. Kepek hamuru, arpa, buğday ve mısır en sevdikleri besinlerdir. Sonbaharda kapalı bir yere alır beslenirlerse daha hızlı semirir, yağlanırlar. Hindi eti en fazla kışın tercih edilir. Hindi bakımı oldukça zorludur, yavrularının büyümesi oldukça yavaştır. İbikleri kızarana kadar oldukça narin büyürler. Ülkemizde de hindi yetiştiriciliği oldukça yaygındır.